Lumikenkäretkellä 4. maaliskuuta

Sunnuntain lumikenkäily käveltiin pikku pakkasessa, -15 astetta ainakin alkumatkalla. Siitä se sitten lämpeni auringon myötä n. -5 asteeseen.

Lähtijöitä ei ollut alun alkaenkaan monta, kun sitten tuli vielä aamusta yksi sairastumisilmoitus jäi lukumäärämme kolmeen, mahduimme sitten yhteen autoon, jonka ajoimme Usmintielle ”kanttiinipäivystäjien huoltoparkkiin”. Tälle suunnalle kannattaa lähteä kun saa autonsa parkkeerattua, isompaa määrää kun ei mahdu. Kaupungin rakentamaa p-paikkaa odotellessa.

Kengät jalkaan ja reppu selkään, siitä se taas lähti, yksi retki lisää itse kullekin. Suuntasimme Paarijoen kanjoniin, Paalijoen varteen. Paalijoessa oli vesi laskenut useampaan kertaan, kuten Vantaassakin. Vanhojen jääkerrosten rippeitä oli rannoilla ainakin kolmessa kerroksessa ja sitten tämä nykyinen jääkansi.

Kanjonissa ja muuallakin ympäristössä oli runsaasti eläinten jälkiä ja kulkupolkuja näkyvissä. Ei ole satanut pitkään aikaan niin kaikki liikkumiset ovat jääneet hangelle ”luettavaksi”. Oli siellä myös joku liikkunut ilmeisesti liukulumikengillä, oli sen näköiset jäljet. Ne ovat lyhyet leveät sukset joilla voi kävellä ja laskea mäkeä. Varsinkin kauriin jälkiä on edellisvuotta enemmän, polkuja risteilee ympäristössä runsaasti.

Kävelimme Paalijoen vartta ylävirtaan, eli luoteeseen välillä jokea ylitellen, ”Mustankiven kierroksen” sillan jälkeen edelleen kohti luodetta. Vesi oli talven aikana ollut aika korkealla, koska jääkansia oli paikoin pitkällä joesta. Ne rusahtelivat ja paikoin pettivätkin, mutta eihän siellä enää vettä alla ollut.

Nousimme aikanaan ylös kanjonista ja kävimme ”tarkastamassa” metsähakkuun jälkiä. Eli Usmintien jatke puomilta ns. ”Tiikerisuon” risteykseen ja edelleen siitä eteenpäin on ollut aurattuna näiden hakkuiden vuoksi.

Puuta on edelleen tienvarressa pinoissa, toivottavasti ne kuljetetaan tulevalla viikolla pois kun on vielä pakkasia. Ehkä saamme sitten kunnon ladunkin alle, ennekuin hiihtokausi loppuu.

Pakkanen on muutenkin rajoittanut ulkoilua, Latu-Miiluunkin suurin osa kävijöistä tulee vasta iltapäivällä lämpötilan noustessa. Tilanne korjaantunee keväämmällä, mutta sitten saattavat lumetkin lähteä.

Kalevi