Melontapäivä 18. kesäkuuta

Melontapäivä 18.06.2022 / Matin 85 v melontatapahtuma

Melomaan olimme taas lähdössä, vähän ripotteli vettä ja enemmänkin olisi päivän mittaan tulossa. Mutta melojallehan on vesi tuttu elementti, kanootin alla tietysti mutta kyllä sen kestää muutenkin.

Liikkeelle saimme 7 henkeä, tällä kertaa 5 kajakkiyksikköä ja yksi avokanoottikaksikko. Suuntana oli Oitti ja Puujoki, samalla Matin 85 v päivät Haminankylän Kotipirtillä.

Oitin uimarannalla olikin jo iso kirkkovene rannassa, Soutelumestari Juhola ohjeisti Matin sukulaisia istumapaikoille ja soututekniikan saloihin.

Me purimme oman kalustomme rantaan ja kamat kyytiin, työnsimme kirkkoveneen rannasta ja lähdimme melomaan perässä. Hyvin näkyi iso vene kulkevan ja kääntyilevän mutkissa, vauhtiakin se sai aikaan, odottelivat meitä välillä.

Ennen Haminan kylää rupesi roiskimaan vettä enemmänkin, kajakkimelojat säästyivät enimmältä kastumiselta, mutta avokanootissa ja veneessä olijat kastuivat, jos ei ollut hyvää sadeasua päällä. Mutta eihän se pieni märkyys näin kesällä haittaa.

Soutelustadionin rannassa Mommilan järven eteläpäässä rantauduimme, kirkkovene ensin ja kanootit perässä. Rannasta kävelimme vajaan kilometrin Kotipirtille, hieman siistiytymistä, joillain vaatteiden vaihtoakin ja sisälle saliin.

Tervetuliaismalja käteen ja Matin tervetuloatoivotuksien jälkeen pöydän ääreen.

Lohisoppaa oli tarjolla leipien ja juomien kera, lisääkin sai, hyvin maistui Oitin Pihlajan valmistama keitto.

Matti kertoili lapsuuden kokemuksiaan evakkotaipaleelta, sukulaiset esittivät lauluja yksin ja porukalla huilun säestyksellä. Välillä juotiin kahvit pannarin kanssa ja Juhola kertoili Mommilan järven soutelutapahtuman historiaa ja Kotipirtin kunnostustalkoiden historiaa, lopuksi Matti esitteli Oittiin ja soutelustadionille suunnittelemiaan soutu-, melontakeskuksia. Eli oikein perinteiset juhlat kylätalolla.

Lopuksi lähdimme kävelemään rantaan ja työntämään kanootteja vesille, taas satoi ja oli alkanut hieman tuullakin. Matti jäi vielä hyvästelemään sukulaisiaan meidän jo meloessa. Kirkkovene jäi rantaan odottamaan poiskuljetusta.

Puskimme päin vastatuulta kohti Oitin rantaa jo puolimatkassa, kun Matti otti meidät kiinni, sellainen 85 v päivänsankari. Melasimme yhdessä rantaan, kalusto taas kärryyn ja matkan. Kahville ja ”jälkimelonnalle” oli taas tarvetta, Ullan Pakari meni juuri kiinni,kun kurvasimma pihaan, joten seuraava stoppi olikin oman kylän ABC, hyvin maistui kahvi ja paakelsi.

Kalusto taas paikalleen ja varusteita kuivumaan, että sellainen syntymäpäivämelonta, oikeinkin onnistunut reissu.

t. kalevi