Pyöräretki Kellokoskelle 18. syyskuuta

Syyskuisena sunnuntaiaamuna kokoonnuimme Hitsaajatpatsaalle viiden pyörilijän joukolla ja käänsimme tangot kohti Kellokoskea. Tuulettomana syyspäivänä pyöräily oli tosi mukavaa ja  aamupäivän puolipilvinen sää kirkastui iltapäivää kohden. Lämpöasteita lienee ollut 17-18. Tutustuimme Kellokoskella mm. ruukin alueeseen ja muihin kulttuurinähtävyyksiin. Palailimme Linjamäen ja Uudenkylän kautta Palopurolle ja edelleen Hyvinkäälle. Matkaa kertyi lähemmäs viisikymmentä kilometriä. Kuvia näpsi Timo Tuomainen

Matkalla Nuppulinnan kohdalla.

Kellokosken kirkossa oli Jumalanpalvelus käynnissä. Katselimme kunnostuksen alla olevaa kirkkoa ulkoapäin.

Kirkon sisäänkäynnin edessä on vanha kirkonkello.

Kellokosken sairaalan alueella on Rauni Liukon veistämä Prinsessa muistomerkki. Muistomerkki on omistettu sairaalan pitkäaikaiselle potilaalle, Anna Lappalaiselle.

Kellokosken juhlatalossa sijaitsi aikoinaan viinapränni. Juhlataloksi se kunnostettiin 1920-luvulla ja siellä esitettiin aikoinaan elokuvia. Se oli myös kylän harrastajanäyttämön esiintymispaikkana. Juhlatalon omistaa nykyään Helsingin seurakuntayhtymä. Talo on ollut aikaisemmin Itämerisäätiön tukikohtana, jossa on edistetty Itämeren valtioiden yhteistyötä kansalaisjärjestöjen tasolla. Seurakunnat järjestävät talossa muun muassa erilaisia leirejä.

Juhlatalon pihalla on muun muassa latvialaisen Vija Mikanen veistämä aputyömies Alvar Typön patsas. Alvar Typpö oli talkooaktivisti, joka johti saneerausurakkaa, kun Kellokosken juhlatalosta saneerattiin talkoilla Itämerikeskusta .

 

Juhlatalon pihapiirissä on useita patsaita Itämerikeskuksen toiminnan ajalta. Lisäksi rantapolun varteen on istutettu pieni puupuisto.

 

Keravanjoen ylitys onnistuu kevyenliikenteen väylää pitkin Omenalahden kohdalla olevan sillan ansiosta. Palailimme tästä kotimaisemia kohti.