Retki Petkelsuolle 23. lokakuuta

Taivaalta tipahteli räntäläimäreitä, kun starttasimme perinteiselle retkellemme Petkelsuolle Puolimatkan koulun pihasta 8 henkilön joukolla. Lämpötila oli aamukymmeneltä nollan vaiheilla. Reipas joukkomme ei tuota säätilaa säikähtänyt, tavallinen loppusyksyn keli!

Kumisaappailla varustautuneina astelimme Rauhalan perukoilta suon reunaan. Havaitsimme suon kaakkoislaidalla tehdyn suon ennallistamistöitä. Puustoa oli kaadettu suo-ojan reunoilta ja tuohon valtaojaan oli rakennettu uusia ja tukevampia patoja. Tarkoituksena on tietenkin nostaa suolla olevan veden pintaa. Tätä siellä olikin selvästi tapahtunut, eikä tuon ojan ylittäminen onnistunut enää loikkaamalla, mutta pääsimme yli padon kohdalta.

Suolla suuntasimme kulkumme allikkojen tienoille. Vaikutti siltä, että lampareissa oli aikaisempaa runsaammin vettä. Pääsimme kiertämään kuitenkin tuttuja reittejä pitkin allikkoalueen keskeisimmille paikoille, jossa olemme usein aikaisemminkin vierailleet. Karpaloita havaittiin ja pikkuisen poimittiin ainakin suuhunpantaviksi. Nautimme eväitämme lampien välisessä metsäsaarekkeessa. Ihailimme maisemaa ja havainnoimme muuttolintuja taivaalla. Palailimme metsänreunaan vanhan turveladon jäänteiden kohdilla ja astelimme ojanvarsipolkua ylävirran suuntaan. Ojan ylitys tapahtui taas padon kohdalta, sillä vuolaana virranneen uoman ylitys ei muuten ollut mahdollista. 

Matkaa kertyi suo-osuudella noin 3,5 kilometriä ja aikaa kului kaikkiaan reilu 2 tuntia.

Syysretki Petkelsuolle on tehty joka vuosi vuodesta 2012 alkaen. Ensi vuonna olisi vuorossa juhlavuoden retki! Kuka lähtee mukaan?