Melontapäivä 26. elokuuta

Aamussa oli jo hieman syksyn tuntua, ”kanoottivarikolle” kerääntyi 6 henkeä, 2 naispuolista ja 4 miespuolista. Kalustoksi valikoitui 2 x avokaksikkoa ja 2 x kajakkiyksikköä, kalusto kärryyn ja melojat kahteen autoon ja niin alkoi taas yksi melontaretkipäivä.

Karavaani suuntasi ”Hankobaanalle” kohteena Lohja ja Lohjanjärvi. Autot ja kärryn sovittelimme parkkiin Haikarinniemeen Lohjan seudun Ladun avantouintipaikan parkkiin, jostain syystä siinä oli tilaa, myös vieressä ollut ravintola Järvi cafe oli su kiinni, tilaa oli.

Lohjan edustalla on usean saaren muodostama sokkelikko mitä lähdimme kiertelemään. Keli oli aamusta tyven ja pilvipoutainen, meloimme ensin Liessaaren itä rantaa kohti pohjoista, kurvasimme Ollinsaaren ja Hevossaaren välistä ruovikon läpi. Löysimme itsemme Muutettavansaaren eteläpuolelta, kiersimme sen länsipään kautta ja katsastimme Kaurassaaren itäpuolen laavupaikkaa.

Laavun rannassa oli vene ja ilmeisesti edellisillan ”venetsialaisista” väsynyt veneilijä nukkumassa, emme häirinneet.

Etsiydyimme Paloniemen uimarannalle jaloittelemaan, autiota oli sielläkin. Hieno uimaranta, hietikko rannassa ja nurmikko taaempana, isoja tervaleppiä ja tammia, upea puistomainen alue.

Oli alkanut hieman tuulemaan etelä lounaasta, otimme kuitenkin suunnan länteen ja kiersimme Mustasaaren eteläpuolelta myötäpäivään. Saimme hieman aallokkoa ja tuulta sivulta, mutta pian olimme taas saaren suojassa. Meinasi vielä ruveta satamaankin, saaren kierron jälkeen takaisin uimarannalle ja sadenuttuja ylle.

Otimme suunnan etelä kaakkoon ja puskimme taas vasten tuulta ja aallokkoa suoraan kohti Muutettavansaaren ja -niemen välistä kannasta, kapea muutaman metrin leveä ja n. puolimetriä korkea hiekkakannas ylitettiin sujuvasti nostamalla kanootit yli.

Matka jatkui niemen ja Hevossaaren välistä itä koilliseen, kiersimme Hevossaaren myötäpäivään ja saaren eteläpuolta saaressa olevalle laavulle tauolle.

Ehdimme ja kastuakin matkalla, laavulle tulet, vaatteita vaihtoon eväitä syömään. Rannassa oli isoja lehtipuita ja pähkinäpensaita, laavut alueella olivat aika pienikokoisia, puuhuoltoa ei ollut, onneksi olivat omat puut följyssä. Muutenkin taukopaikat olivat hieman eri tasoa, kuin muutama viikko aiemmin Hiidenveden  hienot taukopaikat.

Sadekin taukosi ja tuuli tyyntyi, päätimme kiertää vielä isoimman, Liessaaren ympäri pohjoispuolelta vastapäivään.

Saaren länsipäässä on myös laavu, kauempaa jo ihmettelimme kivivyöryn näköistä röykkiötä kallion kupeessa. Laavulla taukoillut ”tytär” kertoi että kalliota on aikanaan louhittu mm. eduskuntatalon portaisiin. Ei ole siihen aikaan osattu ajatella millaisen jäljen se jättää hienoon kalliomaisemaan.

Loppumatka sujuikin paremmassa kelissä Liessaaren kävelysillan ali lähtörantaa.

Kalusto kyytiin ja sitten kaffelle, koska viereinen ravitsemuspaikka oli kiinni suuntautui matka ”varmaan paikkaan”, tällä kertaa Lohjan Matkailupalvelukeskus ABC ;lle Turun moottoritien varteen, siellä sitä porukkaa sitten olikin.

Selvisimme aikanaan uloskin ja loppumatkan ajoimmekin suoraan ”kanoottivarikolle” vesisateessa. Aikaa kului lähdöstä paluuseen 8 tuntia (8-16), kanootit saivat kyytiä vesillä n. 16 km ja kärryssä n. 130 km.

Enemmänkin olisi mukaan mahtunut, yhdistyksen kalusto vietti sunnuntaipäivän laanilla, eli 10 paikkaa jäi täyttämättä. Koettakaa kunnostautua ensi kesäksi.

t. kalevi