UlkonaKuinLumiukko 3. maaliskuuta

Suomen Ladun valtakunnallinen ulkoilukampanja UlkonaKuinLumiukko toteutettiin jo toisen kerran. Hyvinkään Ladun tapahtuman suorituspaikkana oli jälleen Perttulan kentän eteläisin peltoaukea. Kuluneen talven säätila on vaihdellut kovin paljon. Välillä on tullut runsaasti lunta ja ollut pakkaskelejä. Toisaalta vesisadettakin on saatu pian pakkasten jälkeen ja jälleen on pakastunut uudelleen. Kävimme ennakkoon perjantaina Jukan kanssa tekemässä pahvimuoteilla lumiukkoaihioita Perttulaan. Hanki kantoi mainiosti jalkamiehen ja totesimme lumivaipassa olevan kaksi erillistä kovettunutta kerrosta. Onneksi niiden alla, maata vasten oli pehmeämpää lunta, jolla saimme täytettyä pahvimuotin ja tehtyä varsin hyvät aihiot. Sunnuntaiaamulla pakkasmittari näytti -13°C lämpötilaa, mutta auringon noustua kohosi myös lämpötila kymmenisen astetta.

Seijan ja Jukan toimiessa kavereinani jatkoimme sunnuntaina lumiukkoaihioiden tekemistä. Olimme lapioiden lisäksi varustautuneet käsisahalla, jolla sahasimme kovasta hangesta lumikuutioita ajatuksenamme rakennella niistä lumilinnoja sekä mahdollisesti lumiveistoksia. Pian paikalle saapui lapsi- perheitä ja he ryhtyivät muotoilemaan tekemistämme aihioista lumiukkoja.

Jossakin vaiheessa hankia pitkin alkoi paikalle vyöryä jäähallin suunnasta sankoin joukoin väkeä, ja meillä meinasi pieni paniikki iskeä päälle. Keksimme kuitenkin, että tuosta joukosta saadaan mainiota työväkeä lumilinnatalkoisiin. Sahailin hangesta lumikuutioita minkä jaksoin ja ennätin ja paikalle saapunut nuoriso, ringette joukkueiden tytöt, kantoivat palasia lumilinnojen rakennustarpeiksi.

Reijo laski jossakin vaiheessa lumitöissä olleen noin 50 henkilöä.  Seija tarjoili osallistujille lämmintä mustaviinimarjamehua sekä keksejä. Kaikkiaan tapahtumapaikalla lienee käynyt noin 70 henkilöä.

Lumiukkoja, lumilinnoja ja muita veistoksia jäi kenturalle jäljiltämme kaikkiaan 16 kpl. Lumiukot varustettiin asianmukaisesti hiilisilmin ja porkkananenin. Jokunen kaulaliina ja hatunreuhka saatiin ukkeleiden verhoksi.

Perheet tuntuivat viihtyvän hyvin puuhastellessaan lumenveiston parissa. Ringettejoukkue tuli paikalle, koskapa sillä sattui olemaan jäähallissa turnaus. Lumikuutioiden siirtely toimi mainiona alkuverryttelynä. Eräs lapsiperhe oli huomannut tapahtumamme kaupungin tapahtumakalenterista ja toi myös mukanaan vieraanaan olleen Ylivieskalaisen lapsiperheen. Lähes kaikki osallistuneet saapuivat siis paikalle ilman ennakkosuunnitelmaa ja ennakko-odotuksia, mutta ilmeisesti kokivat tapahtuman mielekkääksi ja tykkäsivät siitä. Myös meille talkoolaisille jäi tapahtumasta hyvä mieli.

 

 Timppa