100 vuotiaan Hyvinkään 100 vuotiaat louhokset patikkaretki 26. elokuuta

Hyyppärän parkista aloitettiin, eli sieltä mistä luohoksetkin ovat saaneet alkunsa, Hyyppärän kartanosta. Kertasimme hieman kartanon historiaa ja katsoimme vanhasta kartasta louhosrataa ja louhoksia. Sitten kävelemään, Hyyppärän suora ja hieman Usminjärventietä niin ylös mäkeen nousee vanha louhostien pohja.

Saimme ”naapurin rouvan” tien varresta mukaan matkaan, hänellä olikin hyvin omakohtaista kokemusta ja muistoja louhoksen toiminnan loppuajoilta. Hänen isänsä oli mm muurannut louhoksen sähkömuuntajan rungon, nyt muuntaja rupeaa jo hajoamaan kun katto on romahtanut.

Kiertelimme vanhoja sammaloituneita kivikasoja pieniä polkuja seuraillen. Pohjois- / koillispään louhoksien ympäriltä on aikanaan kaadettu metsää pois ja nyt se kasvaa varsinaista viidakkoa, on lehtipuuta, saniaista ja ruohikkoa. Tuli ihan ”Indiana Jones ja turmion temppeli” mieleen kolutessa vesaikon keskellä kivikasojen lomassa.

Hieman meitä sadekin häiritsi ja kasteli ruovikon ja meidätkin.

Oikaisimme metsän läpi louhoksilta Aarinnansuon etelä päähän ja siitä ulkoilureittiä Karhulammelle, siellä on vielä Hankolaisen Granit oy n entinen louhos mistä selvimmin saa kuvan entisestä louhintatoiminnasta.

Pidimme pienen tauon ja ”kiiruhdimme” kohti Latu-Miilua majan 40 v juhliin. Hyvin kerkesimme kaakkukahveille ja soluttauduimme muun juhlaväen joukkoon.

Bileistä pääsimme myöhemmin bussikyydillä takaisin Hyyppärään lähtöpaikalle, joskus näinkin.

Matkaa tuli vajaa 8 km, aikaa kulutimme vajaan 3 t, matkaa teimme 15 hengen porukalla.

 t. Kalevi