Retki Hämeenlinnaan 3. syyskuuta

Hämeenlinnan kaupunkiretkelle lähdimme paikallisjunalla Hyvinkäältä syyskuisena lauantaiaamuna. Ruotsalainen valtiomies, Suomen kenraalikuvernööri Pietari Brahe oli hanakka perustamaan kaupunkeja. Leikö syynä ollut se, että hän ylenkatsoi suomalaista rahvasta, arveli rahvaan luonteessa olevan runsaasti vikaa. Kaupungistuminen nähtiin silloin vahvasti edistymisen ja sivistymisen projektina. Jo siinä vaiheessa syntyi myös kuilu maalaisväestön ja kaupunkilais­sivistyneiden välillä, joka tunnistetaan myös nykyisinä aikoina. Vuonna 1639 Pietari Brahen toimesta siis perustettiin Vanajaveden rannalle Suomen vanhin sisämaakaupunki, Hämeenlinna. Toimillaan kreivi Brahe uudisti ja edisti varmaankin monella tavoin Ruotsin itäisen maakunnan asioita. Hänen vallassaoloaikaansa kuvataan sanonnalla ”kreivin aikaan”.

Kävelimme aluksi Hämeenlinnassa asemalta Vaakunan aurinkorannan ja Mahlianpuiston kautta Viipurintien sillalle ja edelleen torille. Hämeenlinnan kaupunkikuvaa komistaa Vanajaveden selkävesiä yhdistävä vesiväylä, joka halkaisee kaupungin etelä- pohjoissuuntaisesti. Kaupungin keskustassa on runsaasti vanhempaa arvokkaan näköistä rakennuskantaa ja esimerkiksi mukulakivikatuja. Hämeenlinnasta henkii menneiden aikojen vallanpitäjien mahti ja sivistyneisyys.

Torielämä ei vaikuttanut syyskuisena aamuna juurikaan Hyvinkään toria vilkkaamalta, joten suuntasimme askeleemme kohti Hämeen linnaa. Tutustuimme linnan näyttelyihin ja osallistuimme opastetulle linnakierrokselle. Linnan kunnostustyö on ollut pitkäaikainen projekti, joka jatkuu edelleen vallihaudan korjaustoimin.

Linnasta päästyämme päätimme palata torin laidalle ja kävimme lounaalla paikallisessa ravintolassa. Palasimme junakyydillä Hyvinkäälle.

Retkelle osallistui 7 henkilöä.