Hiihtoretki Usmiin 22. tammikuuta

Tammikuun 4. sunnuntaina tapahtumakalenterin merkintänä oli hiihtoretki Usmiin. Säätila oli edellisenä viikkona ollut varsin leuto ja vesisateinen. Vantaanjoen vesi käväisi kovin korkealla ja tulva nousi Hyyppärän ja Ali-Mattilan väliselle ulkoilureitille. Loppuviikosta lämpötila laski ja uutta luntakin saatiin taas 10 senttimetriä. Sunnuntaina aamupäivällä säätila oli poutainen, pakkasta oli mukavat 6 astetta. Siis todella mainio ulkoilupäivä.

Hyyppäräntien alkupään P-paikalle ilmestyi retken lähtöaikaan mennessä neljä hiihtelijää. Suuntasimme tällä joukolla suksenkärjet kohti Ali-Mattilaa ja Latu-Miilua. Latukone ei ollut vieraillut moottoritien länsipuoleisilla reiteillä sitten vuodenvaihteen, joten hiihtelimme luomulatua pitkin. Lunta Hyyppärän pelto-osuuksilla oli hiihtoon riittävästi ja Usmintien päästä alkaen jopa runsaasti. Poikkesimme lyhyellä tauolla Latu-Miilun majalla. Majalle saapui samanaikaisesti useita ulkoilijoita, kanttiinissa oli hetkisen ruuhkan poikanen.

Hiihtelimme edelleen Iso-Kypärälammelle Kypäräsuon itälaitaa kulkevan vanhan reitin kautta. Taipuneet lehtipuut ja jo edesmenneen tulvaveden möykyksi muokkaama lumi tuolla reitillä pakotti hiukan kiertämään metsän kautta. Saavutimme toki Iso-Kypärän rannan toki kohtuullisen helposti. Lampi oli jäässä, eikä jään pinnalla ollut enää vettä, mutta katsoimme viisaaksi pysytellä pois lammen jäältä. Palailimme takaisin Latu-Miilun suunnalle nykyisin käytössä olevaa ulkoilureittiä pitkin.

Hiihtelimme takaisin Hyyppärään, kuitenkin Vantaan jokirantaa myötäilevää reittiä pitkin. Leena ja Jussi palasivat Hyyppäräntien alkupään P-paikalle, mutta Markun kanssa päätimme hiihdellä vielä Kuumolaan. Tuollakin reitillä käytössä oli luomulatu, jota oli näköjään hiihdetty varsin monen hiihtäjän voimin. ABC aseman läheisyydessä olleen jokisillan kohdalla Markku kääntyi takaisin Hyyppärään ja itse jatkoin matkaa hiihtäen kohti Sonninmäkeä. Puolimatkassa olikin latukoneen tekemä latu-ura, jota hiihtelin ilomielin Puolimatkan koulun kentän reunaan asti.

-Timppa