Viikonloppumelonta 12.-13. elokuuta

Kanootin uittoon lähti tällä kertaa 7 henkilöä, kalustona 1 avokanooti(C2) ja 5 kajakkiyksikköä (K1). Viikonlopun yöretken kokohteena oli Vanajanniemen ulkoilualue, Hämeenlinnan kaupungin ylläpitämä Vanajaveden koillisreunalla Hiidenjoen suulta n. kilometri.

Ensin täytyi tietysti ottaa tuntumaa paikalliseen väestöön, siispä Hämeenlinnantorille aamusta kahville. Väkeä oli jo liikkeellä ja torikojuja auki. Kahvit ja sämpylät maistuivat.

 

Ajoimme veden ääreen Puistonmäen rantaan rautatiesillan viereen. Kalusto alas ja tavarat kanootteihin, peräkärry ja autot parkkiin matonpesupaikan viereen ja vesille. Matkaa oli edessä 18 km, keli oli mitä mainioin, aurinko paistoi ja lievä takatuuli piti paidan kuivana.

Hattulanselän ylityksen ja parin mutkan jälkeen rantauduimme Mierolan siltakahvilan rantaan. Oli taas kahvipaussin paikka, olimmehan jo melkein puolimatkassa.

Kahvipaussin aikana Hopealinjan laiva ajoi molempiin suuntiin, hyvä näin, moottoriliikennettä väylällä oli muutenkin riittävästi, Väylä on paikoitellen kapea ja merkitty moottoreille. Eli melojat pysyttelevät merkityn väylän ulkopuolella, välillä täytyy kuitenkin mennä väylän ylikin.

Harvempi moottori hiljensi vauhtiaan, onneksi paikoin oli nopeusrajoituksiakin.

Kanootilla pysyy hyvinkin pystyssä peräaalloista huolimatta, kun ottaa aallot vastaan kääntämällä kanootin aaltoja kohti. Se vaan häiritsee omaa etenemistä.

 

Lepaan puutarhaopiston kohdalla harkitsimme jaloittelutaukoa, mutta melasimme sitten perilla asti. Rantautuminen oli hieman hankalaa, mutta onnistui hyvinkin. Ulkoilualue on kallion päällä, eri tasolla olevia tasanteita, muutama nuotiorinki, katos yhdessä ja puuceekin oli.

Teltat pystyyn ja pari riippumattoa roikkumaan, ruokailua ja illanviettoa. maisemat olivat hienot Vanajaveden suuntaaan koska olimme muutamia metrejä veden pinnasta.

Muitakin retkeilijöitä oli paikalla, vain me olimme tulleet vesitse. Paikka oli rauhallinen, kukin askarteli omiaan, ohimennen vaihdettiin kuulumisia. Yö oli lämmin ja sateeton, edes aamulla ei ollut kastetta.

 

Kukn heräili omia aikojaan, aamupalan ja telttojen purun jälkeen tavarat taas kanootteihin ja samaa reittiä takaisipäin. aurinko paistoi nyt suoraan nassuun. Mervin kylän rannassa poikkesimme jaloittelemaan, n. puolimatkassa Hattulaan .Tilallinen oli luovuttanut rannan kylätoimikunnalle kunnossapitoa vastaan. Oli uimakoppi, puucee, lapsille leluja ja, hiekkaranta, tukeva laituri, näinkin voi toimia.

 

Mierolan siltakahvilassa taas tauolla, joillekin maistui ruokakin, toiset selvisivät kahvilla ja lisukkeilla. Siintä vielä loppumatka kohti Hämeenlinna, keli edelleen mitä mainioin. Loppuvedot ohi Aulangon hotellin ja ali rautatiesilla kun kanootin keula tavoitti taas rannan. Eli siinähän se melonta.

Autot viereen, tavarat autoihin, kanootit peräkärryyn ja auton katolle, suuntana Ullan Pakari ja ”Jälkimelonnat” kahvin ja pullan kera. Nyt ei satanut edes automatkalla. Kalusto telineille ja muut tavarat komeroon.

 

t.kalevi